80% от сделките с жилища у нас са за завършени имоти и собствено ползване


| Видяна 163


80% от сделките с жилища у нас са за завършени имоти и собствено ползване


80% от сделките с жилища в България през тази година са за напълно завършени имоти, които се придобиват за собствено ползване, а не за инвестиция, отбелязват специалисти в бранша. След началото на извънредното положение в търсенето на купувачите е настъпила рязка промяна и те са се ориентирали към извънградски имоти до един час път от големите градове. Хората осъзнаха, че отивайки на село, няма да получат желаните удобства. Затова популярни станаха партерните апартаменти с двор в затворените комплекси, които създават усещането за къща. 

 

Лекият ръст на цените, се дължи на факта, че купувачите са склонни да платят повече за готови жилища, в които само трябва да се нанесат. Локацията остава изключително важна. Хората, които са свикнали да живеят на дадено място, търсят имот в същия или подобен тип квартал. Все по-често важна става и средата – каква е инфраструктурата, какви са съседите и начинът на поддържане на сградата. 

 

Пандемията е променила и условията за финансиране на банките, като всички жилищни кредити са започнали да се отпускат след акт 14 без значение от типа строителство – панелно или тухлено. Сега е от значение профилът на клиентите – дали са на трудов договор, дали работят във финансово стабилна компания. Инвеститорите са се адаптирали към купувачите на ново строителство, които разчитат предимно на ипотечен кредит, като дават възможност за по-малка първоначална вноска, равняваща се на 20% от стойността на имота, а останалите 80% изискват след получаване на акт 14, акт 15 или акт 16. За купувачите е важно строителят да има осигурено финансиране до края на проекта. 


Според експертите има потенциал за увеличаване на търсенето на по-големи, по-удобни и от по-висок клас жилища в затворени комплекси.  Средната жилищна площ на човек в България е около 25 кв. м при средно равнище от 43 кв. м в ЕС, като по-тесни са жилищата само в Румъния, където на човек се падат средно 15 кв. м. Според друга статистика у нас на човек се падат по 1,2 стаи при средно равнище от 1,6 стаи в ЕС. Тенденцията за интерес към по-просторни жилища за живот обаче трябва да бъде подкрепена от доходите, защото те са основният фактор, който движи пазара в България, подкрепен от кредитирането. Доходите у нас са нараснали двойно спрямо 2010 г. и хората имат очаквания за по-качествени имоти, в които да живеят.

 

Други данни сочат, че 81% от българите живеят в собствени жилища, закупени без ипотечен кредит при средно равнище в ЕС от 45% и едва 8% в Холандия. Заради натрупаните спестявания в България има потенциал за ръст на покупките на имоти с ипотечен кредит. Възможно е голяма част от хората да продадат по-старите си жилища, строени преди 40 години, и да закупят по-ново и от по-висок клас жилище. По  данни на БНБ, според които големите депозити у нас нарастват най-много спрямо 2015 г. 62 хил. депозита в банковата система до момента са между 100 хил. и 200 хил. лв., 12 хил. депозита са на стойност между 200 хил. и 500 хил. лв., 2000 депозита са между 500 хил. и 1 млн. лв., а около 1000 депозита са на стойност над 1 млн. лв.

 

Върху пазара има натиск от около 16 млрд. лв. и част от тези депозити може да бъдат инвестирани в имоти. По време на криза икономическата активност се забавя, текат процеси на прилив на капитали от фирмите в частните лица. Собствениците на фирми изтеглят част от оборотния капитал и обикновено го инвестират предимно в луксозни имоти. В същото време обаче броят на хората, които притежават големи депозити, е под 10% от активно работещите, така че пазарът на луксозни имоти е ограничен предимно до столицата. 

 

Банковата система е останала стабилна и това е допринесло за стабилността на имотния пазар. Вярата на банките в добрите проекти показа устойчивост. Тук вече идва отговорността на инвеститора ръка за ръка с държавата и общините да мислят за едновременното развитие на инфраструктурата. Частните инвестиции многократно изпреварват във времето реакцията на обществените институции, а виждаме, че когато се развие метрото или голям булевард, веднага около него се появяват много нови проекти. 

 

Пазарът очаква и по-смарт решения и иновации в начина, по който се правят сградите. Например, само допреди пет години никой не говореше за интериор на общите части, а сега няма подписан договор без този елемент. Това ще раздвижи пазара и ще даде стимул на хората да напуснат панелките и да си намерят по-удобно жилище. 

 

Основният двигател на жилищния пазар догодина ще бъде съотношението между търсещите и предлагащите жилище и дали ниските лихви по ипотечните кредити, а оттам и достъпността на жилищата, ще се задържат. През последните две седмици търсенето спада до нивата по време на извънредното положение. Продавачите не могат да усетят това и държат на своите цени или искат да изчакат да отмине коронакризата. Когато разберат, че имат истинска потребност да продават, продавачите ще станат повече от купувачите и това ще промени пазара, твърдят специалистите. Очаква се, че сделките с жилищни имоти тази година ще са по-малко от миналата година, но  активността на пазара не е намаляла и добрите имоти на добри цени се купуват бързо.

 

                                                                                                                                    Източник: investor.bg
 « Назад към всички новини