12% повече ипотечни и с 5% повече потребителски кредити през 2020 година


| Видяна 225


12% повече ипотечни и с 5% повече потребителски кредити през 2020 година


През кризисната 2020 година сме теглили повече заеми. В сравнение с предходната година българите са взели с 12% повече ипотечни и с 5% повече потребителски кредити. 

 

Декември се оказва рекорден за кредитирането в България, като това обаче се дължи на кредитите, които хората теглят за недвижими имоти. По отношение на потребителските кредити - увеличение има, но то е по-малко спрямо предни години.

 

При потребителските кредити парите най-честно са предназначени за ремонти на дома, покупка на ново обзавеждане, подобряване на условията на живот. И почти никога за луксозни стоки.

 

Кризата, предизвикана от COVID-19, повлия и на бюджета за подаръци, като за някои те останаха символични.

 

Според анализатори, през 2020-та хората са разчитали на кредити само за наистина важни и необходими неща, посочва БНТ.

 

Интересни тенденции се наблюдават и в размерите на кредите, които теглим.

При потребителските кредити средния размер се запазва, той продължава да е около 10 хиляди лева, докато при ипотечни кредити той нараства и средно за страната теглим около 110 хиляди лева ипотечни кредити. 

 

И макар за повечето хората бюджетът за подаръци тази година да е свит, луксозните стоки продължават да имат своите почитатели.

 

Данните на БНБ за първите 11 месеца на годината потвърждават ръста на банковите кредити.

 

За края на ноември 2020 година спрямо същия месец на 2019 г. те се увеличават с 6.9%. Жилищните кредите нарастват с близо 12%, а потребителските - с над 5 на сто.

 

Растат и депозитите в банките, но с по-ниски темпове: тези на домакинства се увеличават с 0,8 процента.

 

Данните показват, че в годината на COVID криза се увеличават милионерите в страната - за третото тримесечие спестяванията над 1 милион се увеличават с над 10% спрямо същия период на миналата година.

 

За разлика от малките спестявания, които се стопяват заради безпаричие и безработица: депозитите под 5000 лева намаляват - и като пари, и като брой.

 

                                                                                                                                    Източник: petel.bg « Назад към всички новини