Нов рекорд на цената на нивите в Добруджа


| Видяна 451


Нов рекорд на цената на нивите в Добруджа


Започналата от пролетта тенденция за увеличаване на цените на декар земя в Добричка област продължава.

Рекордите са в крайморската община Балчик, в която сделки за декар чернозем се сключват вече на 4500 дка. По-високите цени са за землищата на селата Соколово, Гурково, Царичино, посочва Николай Колев от агенция за недвижими имоти в Белия град. Само преди месеци, през април, черноземът се котираше до 4000 лв./дка.Един от факторите, който влияе върху пазара на земеделска земя, е рентата, категоричен е експертът. Очакванията на купувачите са за по-високи нива в сравнение с есента на 2021 г. и затова са готови да броят до 4000-4500 лв. за декар. Към момента в община Балчик се цитират ренти от порядъка на 170-180 лв./дка.

 

Вложенията в чернозем гарантират възвръщаемост и дават спокойствие. Хората се уплашиха от инфлацията и изтеглиха парите си от банките, коментира брокерът. На този етап парите на влог не носят дивиденти заради ниските лихви по депозитите.

Възходящата тенденция в цените на земеделската земя се отчита не само в община Балчик. Скок бележат и нивите в община Ген. Тошево, в която има едри земеделски стопанства и висока категория земя. Дори в землищата на Тервел и Крушари вече има ниви с цени над 3000-3500 лв./дка.

 

Къде цената на земята е с над 70% по-скъпа спрямо средната

 

Земята в Добричка област продължава да държи рекорд и да е най-скъпа в цялата страна.


По данни на статистиката за 2021 г. декар чернозем в Добричко е по-скъп с 73,4 % спрямо средната стойност за страната. Обобщените данни показват, че нивите в общините Балчик, Каварна, Ген. Тошево, Добричка са сред най-търсените и съответно най-скъпите.

Поглед в годините назад показва ,че земята в Добруджа е струвала средно 1256 лв./дка през 2014 г. През следващите стопански сезони нараства средно с около 200 лв. годишно и през 2017 г. минава 2000 лв./дка.


Източник: pariteni.bg « Назад към всички новини