Ръст на сделките с имоти, това ли е най-сигурната инвестиция?


| Видяна 117


Ръст на сделките с имоти, това ли е най-сигурната инвестиция?


Ръст на имотните сделки у нас е регистриран през първото тримесечие на 2021 г., особено в големите градове. Това показват данни на Агенцията по вписванията.

 

Емили е студентка в морската столица Варна. Въпреки че е едва на 21 години, тя решава, че е по-добре да има собствено жилище, вместо да живее под наем.

 

В София през първото тримесечие сделките са се увеличили с 26% спрямо същия период на 2020 г. Още по-голям е ръстът в Пловдив – 34% над нивото спрямо 2020 г. и 21% повече спрямо първото тримесечие на 2019 г. Ръст на сделките има и във Варна и Бургас.

 

С около 20% се е вдигнало търсенето. Факт е обаче, че в момента се търси най-добрата сделка,  отбелязат брокери.  

 

Според  председателя на Национално сдружение недвижими имоти, има няколко основни причини за големия брой сделки у нас. Първата от тях е добрите условия по ипотечните кредити. Втората е свързана с миграцията – доста от българите смениха своето пребиваване. 

 

Покупката на недвижим имот се определя като една от най-сигурните инвестиции.

 

Експертите забелязват и засилен интерес за покупка на имоти от страна на българи, завърнали се от чужбина. За миналата година 30 000 души са се регистрирали на постоянен адрес срещу само 6 000, които са заминали за чужбина.

 

                                                                                                                                                Източник: dnes.bg« Назад към всички новини