Задава ли се глобално свиване на цените на имотния пазар?


| Видяна 96


Задава ли се глобално свиване на цените на имотния пазар?


След няколко години на растеж, сега ще виждаме обратната тенденция - глобално свиване на цените на имотния пазар през 2023 и 2024 година. Някои предпоставки са световни, други са частични и влияят на отделните пазари. Това коментира доц. Драгомир Стефанов, Катедра "Недвижима собственост", УНСС, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

 

"Австралия, Нова Зеландия, Швеция изживяват леки сътресения. На някои пазари има вече двуцифрен спад на цените през последните шест месеца“, посочи гостът.

 

По думите ме пандемията е един от проблемите. „Централните банки, в опитите си да стимулират потреблението, свалиха до рекордни нива лихвите. Ниските лихви на ипотечните кредити позволиха на много инвеститори, някои от които не толкова платежоспособни, да закупят жилища и сега виждаме обратната тенденция", каза той. И допълни, че добрата новина е, че пазарът на недвижими имоти, за разлика от фондовия пазар, се развиват много по-бавно и реалното отражение на тези тенденция, ще се види през следващите 12-24 месеца.

 

"Има време за реакция. В някои държави, където има по-висока финансова култура, вече виждаме реакцията - намалено търсене и част от собствениците започват да продават. Ще има забавяне на инвестиционния процес. Строителите ще започнат по-бавно да реализират своите проекти. Не са изключени и фалити", посочи събеседникът.

 

Относно българския имотен пазар Драгомир Стефанов коментира, че не може да се говори за балонизиране. "2022 г. ще бъде първата година, в която ще завършим реално с реален спад в цените на недвижимите имоти. Не номинален. Номинално цените се покачват - с 10-12%. Но, тъй като инфлацията е над 17-18%, то реално ще има реален спад на цените. Това не се бе случвало от 2013 г. насам. Това е нещо ново", каза гостът.

 

Той открои и друг фактор - макар да няма официално увеличение на лихвите по кредитите от страна на банките, вече забелязваме при инвеститорите, при строителните предприемачи забавяне в изпълнението на инвестиционни строителни проекти... което ще продължи през следващите години - 2023 и 2024 година.

 

Отражение върху българската банкова система от покачването на лихвите от Европейската централна банка ще видим най-рано в средата на 2023 година, категоричен е гостът.

 

„Българската банкова система е "задръстена с пари" и лихвите ще започнат да се покачват много бавно, отбеляза той. Въпреки това българските кредитополучатели са уязвими при скок на лихвите, защото при криза освен с по-високите си вноски за кредити ще трябва да се справят и с други шокове, които съпътстват кризите по дефиниция - евентуална загуба на работа, скока на храните и електроенергията.

 

Източник: investor.bg « Назад към всички новини