Напълно готови жилища – новият хит на българския пазар


| Видяна 112


Напълно готови жилища – новият хит на българския пазар


Пазарът на жилища в България поема в нова посока. И тук не говорим за ценовите нива, а за промяна както в предпочитанията на купувачите, така и в проектите на инвеститорите. След като Economic.bg вече съобщи за тенденцията Build To Rent – сгради, които са построени специално за отдаване под наем. Сега от бранша съобщават за друга тенденция – масово се търсят и продават напълно готови жилища.

 

До ключ

Обикновено когато кажем „ново строителство“, се сещаме за кооперации, които се продават на замазка и бетон, а купувачите тепърва трябва да правят ремонт за десетки хиляди левове преди нанасянето си. В последно време обаче тенденцията се обръща и купувачите търсят основно готови жилища, а инвеститорите от своя страна започват да предлагат напълно завършени проекти.

 

В момента голяма част от купувачите на пазара, особено тези, които използват ипотечен кредит, търсят имот, в който може просто да влезеш да живееш. Да не се налага да бъде правен ремонт. Търсят се и много жилища, които да имат положена настилка, фина шпакловка и готова баня. По този начин хората могат да го обзаведат по свои вкус. 

 

Всички тези довършителни работи, които се извършват по имота и той се предлага в напълно завършен вид, неминуемо го оскъпяват, но според Гергов в тази ситуация водещото е желанието на клиентите да не губят време. Това е плюс и за купувача, и за инвеститора. Купувачът може да избере материалите и стила, в който да бъде изпълнено неговото жилище, и да получи готов продукт, без да се занимава с други фирми и строителни дейности. Самият инвеститор разполага с работната ръка, с която да предостави тази услуга, и при покупката на материали може да договори много по-добри цени от доставчици заради количествата. 

 

Най-големият плюс е, че след завършване на строителството се предоставя една готова сграда или комплекс, в който няма последващи ремонтни дейности, които години наред да повреждат общите части и асансьори.

 

Имотите „на зелено“ остават в историята

Интересът на купувачите към имоти „на зелено“ вече е все по-малък. Цените са високи. Купувачите не са склонни да купуват на всяка цена. В покупката на жилище, което не е готово, винаги има риск. 

Цените на жилищата в България са стигнали праг, който не може да бъде преминат. И вероятни те ще се задържат на тези нива или ще има леко понижение от порядъка на 5 – 10%, но не повече, защото новото строителство по себестойност е доста скъпо заради цените на материалите.

Цените на имотите, които са старо строителство, също са високи – от една страна заради ефекта на високите цени на новите кооперации, но от друга – заради липса на предлагане, тъй като според нея във времена на толкова висока инфлация много малко хора ще тръгнат да продават имотите си, които са старо строителство.

 

Най-търсените жилища

Сред най-търсените апартаменти в момента са тези, които са малка квадратура и са обзаведени по възможно най-функционалният начин.

Тази тенденция е по-скоро заради липсата на средства. Купувачите не желаят по-малки жилища, всеки би искал да живее в по-голямо и просторно жилище, но всичко опира до цената. Когато жилищата са с по-малка квадратура, те стават по-достъпни за хората. 

Интересът към покупка на къща или парцел около големите градове, който се зароди по време на пандемията от COVID-19, все още е голям, но бумът е отминал, казват експерти в областта.

 

Източник: economic.bg« Назад към всички новини