Брутален ръст в цените на имотите: През 2006 г. 1300 лв. на квадратен метър, а днес - 1300 евро


| Видяна 183


Брутален ръст в цените на имотите: През 2006 г. 1300 лв. на квадратен метър, а днес - 1300 евро


В период на висока инфлация, поскъпване на енергията и газа все повече експерти съветват да не бързаме да инвестираме в имоти.

 

Когато човек има нужда, трябва да купи имот. Ако продаде, също е добре да купи, за да инвестира парите си. За инвестиция в момента не е най-подходящият момент. През 2008 г. например, продажбите на жилища в София са били над 40 000. През миналата година, която ни изглеждаше много силна, не е достигнато това число - покупко-продажбите са около 35 000. Това заяви мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева пред Bulgaria On Air.

 

По думите ѝ след резкия спад през 2009 г. следва лек такъв и през 2012 г., след което се наблюдава покачване на броя на продажбите на жилищата в София.

 

"Търсенето скача, излизаме от финансовата криза, доходите на хората и спестяванията им в банките се увеличават. Ипотечното кредитиране също започва да се нормализира. Условията, които мотивират хората, са много. Най-важното от тях е, че хората искат да живеят по-добре - те винаги ще търсят да закупят по-добър имот", подчерта тя.

 

В студиото на Bulgaria ON AIR Стойчева представи статистически данни, според които през последните 6 години ръстът на цените на апартаментите - ново строителство в София е 80%, а на старото - 98 на сто.

 

"През 2006 г. средната цена на един квадратен метър жилищна площ в София е била около 1300 лева, а днес е 1300 евро", констатира експертът.

 

В отговор на въпрос дали инфлацията и войната в Украйна се отразяват пряко върху интереса за покупко-продажба на имот, Стойчева каза, че подобни тенденции се наблюдават през третото тримесечие на тази година.

 

"С инвестиционна цел се купуват двустайни апартаменти. Според възможностите, с които човек, живеещ на квартира разполага, също се предпочитат двустайни. Ковид кризата ни накара да се замислим сериозно, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища и големия град, заради което нараснаха сделките със селски имоти. Заради инфлацията пък се повишиха сделките с ваканционни имоти", коментира тя.

 

Според брокери в южната ни съседка Гърция, българите купуват основно имоти за собствено ползване - двустайни и тристайни апартаменти по крайбрежието.

 

"Много голям процент от тях ги купуват с лични средства, а не на кредит", отбеляза Стойчева.

 

Тя добави, че инфлацията в даден момент е стимулирала покупките, но към момента има ограничено търсене на имоти.

 

"Политическата криза в България също е фактор. В момента, независимо че има такава криза, тя не се отразява. На пазара на недвижими имоти малко по-бавно се отразяват всякакви трусове. Войната в Украйна не се отрази на покупко-продажбите, а на строителството. Има значение и дали ще влезем в еврозоната", обобщи тя.

 

Източник: plovdiv24.bg « Назад към всички новини