Цените на жилищата у нас се връщат към растеж през третото тримесечие


| Видяна 235


Цените на жилищата у нас се връщат към растеж през третото тримесечие


Цените на жилищата у нас се връщат към растеж през третото тримесечие след спада между април и юни, когато в страната беше въведено извънредно положение заради коронавируса.

 

През третото тримесечие цените на жилищата са се повишили с 3,2% спрямо предходните три месеца, а на годишна база ръстът е дори по-голям – от 4,8%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

 

Третото тримесечие беше силно за сделките в София и големите градове в страната, а това вероятно е подкрепило и цените на жилищните имоти. Брокери също отчетоха силни летни месеци за продажбите на жилища след замръзването през второто тримесечие заради блокадата.

 

Несигурността за икономиката заради пандемията вероятно е направила купувачите по-предпазливи и те са се ориентирали към завършени имоти, а не към такива в етап на строеж, които преобладаваха при сделките през предходните години. Затова и цените на съществуващите жилища са нараснали по-бързо от тези на новите жилищни имоти през третото тримесечие, докато през предходните тримесечия беше обратното.

 

Данните на НСИ показват, че старите жилища са поскъпнали с 3,2% спрямо второто тримесечие, докато новите са повишили цената си с 3,1%. Още по-изразено е поскъпването на съществуващите имоти на годишна база – с 5,6%, докато цените на новите жилища на национално ниво са нараснали с 3,5%.
София е градът с най-голям ръст на цените на жилищата през третото тримесечие. Те са нараснали с 6,4% на тримесечна база, като старите жилища са поскъпнали с 6,9%, а при новите ръстът достига 5,4%. Още по-силен е скокът на годишна база – с 8,6%, като съществуващите жилищни имоти са повишили цената си с почти 10% (9,4%), а при новите жилища ръстът е със 7,9%.

 

В Пловдив цените на жилищата са нараснали по-малко с 1,3% спрямо предходното тримесечие, като новите жилища в града под тепетата дори са поевтинели леко с 0,1%, докато съществуващите домове са поскъпнали с 2,3%. На годишна база цените са нараснали с 0,1%, като старите жилища са поскъпнали с 5%, докато новите отбелязват спад от 6%.

 

Във Варна жилищните имоти са поскъпнали с 1,1% на тримесечна база, докато спрямо третото тримесечие на миналата година цените са намалели с 1,2%. В морската столица новите жилища се представят по-добре от старите по отношение на цените с ръст от 4,5% спрямо предходното тримесечие и минимален спад от 0,5% на годишна база. Старите жилищни имоти са поевтинели както на тримесечна, така и на годишна основа съответно с 0,8% и 1,6%.

 

В Бургас жилищата са поскъпнали минимално с 0,9% на тримесечна основа, докато на годишна база скокът е с внушителните 7,4%. Спрямо предходното тримесечие по-бързо са поскъпнали новите жилища с 1,7%, докато при старите ръстът е с минималните 0,3%. На годишна база тенденцията е обратната – скокът на цените на старите жилища е по-голям от този на новите, съответно 8,9% и 5,6%.

 

Цените на жилищата са нараснали стабилно и в Русе и Стара Загора. В крайдунавския град те са отбелязали ръст от 3,1% спрямо второто тримесечие и с 5,3% на годишна база. В Стара Загора скокът за тримесечието достига 2,3%, докато на годишна основа е с 5,3%. В Русе старите жилища поскъпват по-бързо от новите, докато в Стара Загора тенденцията е обратната.

 

                                                                                                                                                Източник: investor.bg« Назад към всички новини