Търсенето на кредити в България бележи рекордни ръстове


| Видяна 254


Търсенето на кредити в България бележи рекордни ръстове


Индексът за достъпността на имотите в момента е на ниво „6“ – далеч от над „15“ при балона през 2008 г. През 2022 г. и началото на 2023 г. се наблюдава ръст в търсенето на кредити както при заемите за бизнеса, така и за домакинствата. В България това са може би най-високите ръстове в близката ни история – около 15% при жилищните заеми и около 10% при фирмените кредити, каза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

 

Според нея исторически високите нива на ръст на кредитите се дължат от една страна на инфлацията, която вдига размера на заемите. „От друга страна, виждаме и компании, които продължават да инвестират в ефективността на своите производства. Особено много са проектите, свързани с преминаване към по-чиста и ефективна енергия. Фактор е и това, че цените [на кредитите] остават по-ниски и по-бавно се повишават“, обясни Минчева. Тя посочи, че при жилищните кредити повишената цена на жилищните имоти играе важна роля и също се отразява на търсения кредит.

 

Цветанка Минчева потвърди, че няма затягане на условията по кредитиране. „Нашата политика винаги е била умерена и устойчива в кредитирането, с много добри модели, които оценяват правилно възможностите на клиентите да поемат дадено кредитно задължение“, поясни главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

 

Относно промените в банковата система, свързани с т.нар. „зелени политики“, Минчева посочи, че ESG политиките влизат с определени критерии, каквито са изискванията регулаторите. Тя подчерта, че банките ще се съобразят с определени изисквания за повече капитал, в случай че „портфейлът не е насочен към определени сектори или по-скоро – за облекчения при инвестиции в тези сектори, които са трансформационни“.

 

По думите ѝ зеленият преход трябва да се случи, но „той трябва да е справедлив за всички участници“. Минчева напомни, че УниКредит Булбанк има ангажимент да бъде въглеродно неутрална до 2030 година, а до 2050 година портфейлът ѝ да бъде въглеродно неутрален.

 

Що се отнася до ситуацията на пазара на недвижими имоти, главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк съобщи, че експертното мнение на специалистите в банката показва, че „все още не може да се говори за балон на пазара на недвижими имоти“. „Индексът, който измерва достъпността на имотите в момента е на ниво „6“, което означава, че, за да бъде закупен апартамент от 73 квадратни метра са нужни шест годишни работни заплати. Това говори за относителна достъпност – все още сме далеч от балона през 2008 година, когато бяха достигнати нива от над 15“, даде пример Минчева.

 

Тя напомни, че цените на имотите се вдигнаха сериозно през последните години, но има и ръст на заплатите, който повишава стандарта на живот.

 

На въпроса дали на банковия пазар се очакват сливания, придобивания и размествания през 2023 година Минчева отговори така: "Исторически стратегията на нашата банка включва както органичен, така и неорганичен ръст. В годините сме придобивали банки, които ни дадоха добра основа за растеж. Стратегията, която имаме в момента и планът, който изпълняваме, средногодишната рамка, е базиран на органичен растеж“.

 

Източник: investor.bg « Назад към всички новини