Строителни предприемачи: Цените на жилищата ще нараснат с около 5% тази година


| Видяна 489


Строителни предприемачи: Цените на жилищата ще нараснат с около 5% тази година


През 2019 г. жилищният пазар в София и страната се успокоява, не се очаква главоломен и непрекъснат ръст на цените, но заради обективната необходимост от жилища е малко вероятно да се стигне до спад. Това заявиха строителни предприемачи по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

 

Според експерти по неофициални данни всяка година София се увеличава с между 15 и 30 хил. жители. „Ако вземем долния праг от 15 хил. души, това означава, че само за новодошлите семейства в столицата има необходимост от 8 хил. жилищни единици. Освен това съществуващият сграден фонд, като панелните жилища например, не е най-привлекателният и всяко семейство, което може да си го позволи, търси замяната му с ново строителство.

 

Данните на асоциацията сочат, че 18-19% от хората инвестират в жилище поради липсата на развити финансови механизми като стокова или фондова борса. „На фона на инфлацията от 5% и нулеви лихви в банките дребен инвеститор, който разполага със сума между 100 хил. и 200 хил. евро, често се насочва към закупуване на имот, който увеличава стойността си със 7% на година“. Очакванията са цените на жилищните имоти да нараснат с между 3 и 5% тази година. „Това охлаждане на пазара е оздравително, защото клиентите имат възможност да се насочат към по-качествени обекти включително и като околна среда.

 

Клиентът вече не купува на всяка цена и не гледа само жилището, а и средата като зелени площи, инфраструктура, шум, наличие на детски градини и други обществени заведения“. Според други специалисти основният фактор, който влияе на жилищния пазар, е политиката на банките. „Развитието на пазара през 2019 г. ще зависи и от това каква ще е политиката на Европейската централна банка по отношение на лихвените проценти. Ако те се увеличават, това ще повлияе на цената на ипотечните кредити, а оттам и на развитието на жилищния сектор като цяло“. 

 

БНБ ще възприеме по-рестриктивна политика към банките през 2019 г. на фона на подготовката на България за влизане в чакалнята на еврозоната. „В момента се прави мониторинг на шест банки, който ще бъде готов до месец и половина и ще видите, че състоянието на някои от тях не е цветущо. През 2019 г. очакваме да има по-строга фискална политика към инвеститорите и към крайните клиенти, което също донякъде ще урегулира пазара“. Между 2005 и 2008 г. банките са имали изключително отворена политика за раздаване на кредити и леснодостъпното финансиране е довело до навлизането на много случайни предприемачи в строителния сектор. „Банките раздаваха пари върху бизнес планове на хартия. Това доведе и до спекулативно повишаване на цените. Много хора надцениха възможностите си и водени от желанието си за бърза печалба, се стигна до там, че сградите им останаха недовършени и голяма част от тях са собственост на банки. Една част от проектите остават недовършени заради дълги съдебни дела, които се водят между банката и лошите кредитополучатели“.

                                                                                                                                                  Източник: investor.bg« Назад към всички новини