София, Пловдив и Русе се върнаха към ръст на сделките с имоти в края на 2023 г.


| Видяна 53


София, Пловдив и Русе се върнаха към ръст на сделките с имоти в края на 2023 г.


Сделките с имоти в София, Пловдив и Русе са се върнали към растеж в края на миналата година, след като намаляваха пет последователни тримесечия от средата на 2022 г. до края на лятото на миналата година. В същото време активността на пазара по Черноморието продължава да се забавя, същото важи и за имотния пазар в страната като цяло, който отчита най-ниския брой сделки за четвъртото тримесечие от 2010 г. насам.

 

В София през последното тримесечие на миналата година са изповядани 10 075 сделки, което е ръст от 4,2% спрямо същия период на 2022 г., сочат изчисления на Investor.bg на база данните на Агенцията по вписванията. Ръстът през четвъртото тримесечие обаче не успява да компенсира пониженията през останалите три тримесечия на миналата година и столицата приключва 2023 г. със спад на сделките от 5,9% спрямо предходната година. Общо 32 072 сделки са били вписани в града през миналата година.

 

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто.

 

Малък ръст на сделките от 1,6% на годишна база през четвъртото тримесечие регистрира и Пловдив с 4870 сделки в края на миналата година. Това донякъде е изненадващо предвид колебливото представяне на града през миналата година. Той започна 2023 г. със спад на сделките с 9% на годишна база, а през второто тримесечие понижението почти се удвои до 17,8 на сто. Двуцифрено намаление на сделките беше регистрирано и през третото тримесечие от 14,7% и Пловдив дори отстъпи второто си място в страната на Варна по брой изповядани сделки.

 

Затова въпреки силното представяне в края на годината общият брой на вписаните сделки в града за 2023 г. намалява с 9,8 на сто спрямо предходната. 15 867 сделки с имоти са изповядани в Пловдив през миналата година.

 

На обратния полюс през четвъртото тримесечие е било представянето на двата големи морски града у нас Варна и Бургас, а сделките с имоти в останалите морски градове, включени в статистиката на Агенцията по вписванията, също намаляват.

 

Във Варна в края на 2023 г. са изповядани 3869 сделки, което е спад с 12,6% спрямо същия период на 2022 г. Понижението при сделките в морската столица се е ускорил значително спрямо третото тримесечие, когато той беше само 6,7%. Въпреки че от третото тримесечие на миналата година сделките с имоти в големите градове у нас тръгнаха надолу под натиска на несигурността за икономиката и за лихвите по ипотечните кредити, породени от войната в Украйна, Варна единствена сред водещите градове в страната успя да постигне ръст на сделките за 2022 г. В началото на миналата година оабче купувачите на имоти в града рязко натиснаха спирачките и това доведе до спад на вписаните сделки с 23,4%. През второто тримесечие той значително се забави, но все пак остана двуцифрен на ниво от 12,4 на сто.

 

Общо през 2023 г. в морската столица са изповядани 14 122 сделки с имоти, намалявайки с 12,5 на сто спрямо предходната година.

 

Сходен спад за годината отчита и Бургас – от 12,6% със 7202 изповядани сделки. Само през четвъртото тримесечие в града са вписани 2007 сделки с имоти, или с 6,2 на сто по-малко спрямо същия период на предходната година. Това обаче е най-доброто представяне на пазара в Бургас през изминалата година. Той започна 2023 г. с понижение на сделките от почти 10%, след това спадът се ускори до 23,1 на сто, а през лятото отново беше отчетено понижение на нивото от началото на годината.

 

В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база. Броят на сделките в страната остава на най-ниското си ниво от четвъртото тримесечие на 2010 г., след като достигна 13-годишно дъно през лятото на 2023 г. Все пак свиването на сделките в страната през четвъртото тримесечие е най-малкото за миналата година. Тя започна с понижение на сделките с 9%, през второто тримесечие то се ускори до 14,9 на сто, а през лятото на миналата година достигна 13% на годишна база.

 

За цялата 2023 г. у нас са били изповядани 215 507 сделки с имоти, като намаляват с 11,2 на сто спрямо предходната година.

 

През четвъртото тримесечие само 19 града от включените в статистиката на Агенцията по вписванията 113 отчитат ръст на сделките, а в един те са останали непроменени.

 

Несебър, в чиято служба по вписванията се изповядват и сделките в Слънчев бряг, остава на четвърто място по брой изповядани сделки в страната, изпреварвайки за пореден път Бургас, но те все пак отбелязват пореден спад от 13 на сто през четвъртото тримесечие. Сходна е картината и в останалите морски курорти – в Балчик сделките намаляват с 15,3%, а в Каварна спадът е с 16,6 на сто. В Поморие са изповядани с 13,2% по-малко сделки, а в Царево те са се свили с 11,4%.

 

Развитието по морето контрастира с представянето на зимните курорти, в някои от тях активността в края на годината се е увеличила, ако се съди по данните на Агенцията по вписванията. Разлог, където се изповядват сделките в Банско, отбелязва ръст от 10,4%, повишение има и при сделките в Чепеларе. В Смолян, където се вписват сделките в Пампорово, е отчетен спад от 7,7%, а Самоков, където се изповядват сделките в Боровец, се представя най-слабо с понижение от 20,6 на сто.

 

Сред другите големи градове у нас Русе е успял да излезе на зелена територия с ръст на сделките от 1,2% в края на миналата година. Още по-убедително се е представил пазарът в Благоевград с повишение от 22,5 на сто.

 

На обратния полюс са Плевен и Велико Търново, където сделките в края на миналата година са намалели съответно с 12,7% и 11,9 на сто. Спад отчита и Стара Загора с 5,3%.

 

Източник: Investor.bg« Назад към всички новини