Сделките с имоти в Бургас са намалели с двуцифрен темп между март и май


| Видяна 302


Сделките с имоти в Бургас са намалели с двуцифрен темп между март и май


Сделките с имоти в Бургас са намалели двуцифрено през трите месеца на извънредно положение у нас заради коронавирусната криза. През март спадът е бил с 19%, а през април и май – със съответно 48% и 35%. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за пазара на недвижими имоти в морския град.

 

Тенденцията за спад на сделките в Бургас се вписва в общата тенденция в останалите големи градове у нас. В четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас, между март и май са били продадени с около 4200 имота по-малко спрямо същия период на миналата година. А измерен в пари според данъчните оценки на имотите, спадът е с около 300-400 млн. евро. Средствата са били изгубени от липсата на трансакции, по-малко финансиране от банките, по-малко строително-инвестиционни процеси, ремонти, проектиране.

 

Ще паднат ли цените?

2020 г. е започнала много добре за ипотечния пазар в Бургас с двуцифрени ръстове до 13 март. Първият непълен месец на извънредно положение у нас също е бил относително силен заради инерцията от предишните месеци, докато април е останал под нивото от миналата година. През май ипотечното кредитиране се е възстановило до нивата от миналата година. 

 

Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Другият фактор, който влияе на цените на жилищата, е покупателната способност на потребителя, или съотношението между средната работна заплата в даден град и средната цена на жилищата. За големите градове в България то е 0,8 – с една заплата човек може да купи 0,8 кв. м жилищна площ, тя е била същата и през 1984 г. За съжаление в Западна Европа тенденцията е друга, там коефициентът е под 0,1, поради което гражданите на големи градове като Франкфурт, Мюнхен, Берлин нямат никакъв шанс за собствено жилище,  коментират експерти.

По време на извънредното положение търсенето е намаляло с над 70%, но в момента почти е изконсумирано. Човек, който е искал да купи имот в този период, не е купил, но в момента се наваксва с потенциални купувачи, които сега проявяват интерес.  Купувачите са предимно граждани на околните градове като Сливен и Ямбол, има и интерес от чужденци не към ваканционни имоти, а към градско строителство. Интерес към покупка на жилища в Бургас проявяват и млади хора с добри професии и заплати и бургазлии, които работят в чужбина и искат да инвестират парите си в жилище.

 

Ипотеки и банкови кредити: Несигурността продължава

Най-важното за пазара на имоти обаче са доходите на хората. По време на извънредното положение имаше голям страх за бъдещите доходи, а сега неяснотата продължава и ще видим как ще се отрази всичко това на имотния пазар, отбелязват специалистите.

На ипотечния пазар също са отчетени големи и задълбочаващи се спадове през трите месеца между март и май.
За момента не е ясно има ли и какъв е спадът на цените на жилищата в града, но когато целият пазар очаква спад, най-вероятно ще се окаже, че е точно така. При панелното и старото строителство имаше по-леки преговори при затваряне на сделки. Част от продавачите на надценени имоти се оттеглиха от пазара, други, които са мотивирани, продадоха и финализираха бързо сделките. 

 

В същото време в града са били продадени имоти, които са стояли дълго време на пазара. Причината е, че при някои продавачи се появи страхът какво ще правят с тези пари, ако се случи нещо, а първият канал, по който пазиш средствата си, е недвижимият имот. 

Някои банки са наложили ограничения, а други са опитали да вземат пазарен дял. Браншовете, които пострадаха от кризата – ресторантьорството и туризмът, никога не са били сериозен фактор на пазара на покупко-продажби и кредити не само в Бургас, а в цялата страна. Директно отражение от кризата имаше на пазара на наеми – магазини, молове, които бяха затворени, офис проекти. Офисите продължават да стоят празни, в моловете има хора, но започват шахматно да се появяват празни магазини. 

 

Курортите около Бургас са останали затворени през месеците на извънредното положение, въпреки че е имало запитвания от всички чуждестранни граждани, които проявяват интерес към България. Но руският пазар, например, винаги е бил зависим от ресурсните пазари. Когато цената на петрола пада, всички участници на пазара на недвижими имоти знаят, че това се отразява на покупките на руските граждани. Тези процеси обаче започнаха много преди коронавирусната криза.

 

                                                                                                                                 Източник: investor.bg

 


 « Назад към всички новини