През 2019 г. ще има лек ръст при сделките и цените на имотите


| Видяна 280


През 2019 г. ще има лек ръст при сделките и цените на имотите


2019 г. ще е динамична за пазара на недвижими имоти в България и ще се характеризира с лек ръст при сделките и при цените. Това мнение изказаха специалистите в бранша.

 

„Към края на годината на пазара ще започнат да излизат доста имоти ново строителство и заедно с лекото повишаване на лихвите при ипотечното кредитиране цените ще забавят своето темпо. Според тях 2020 г. ще е година на изчакването. Продавачите няма да са готови да свалят цените, а купувачите ще очакват много по-ниски стойности и така интересите им временно ще се разминават“, казват още те.

В разговора те анализират детайлно пазара на имоти в страната, подчертавайки, че в София и в останалите големи градове интересът на купувачите е насочен най-вече към новото строителство в райони с добра инфраструктура. По думите им обикновено купувачите се спират на тристаен апартамент на цена около 200 000 лева.


„Потребителите станаха по-взискателни, защото са все по-информирани. През втората половина на 2018 г. купувачите определяха пазара, защото имаха избор. Мисля, че тази тенденция ще се запази и през настоящата година. Хората, които избираха вторичен пазар, т.е. придобиваха старо строителство, го правеха по две причини. Те търсеха по-голямо жилище, но на по-ниска цена, или се спираха на имот според местоположението – централна част на населеното място, район извън големия град или жилище по-близо до работата. Забелязва се, че през 2018 г. имаше раздвижване при сделките с ваканционните имоти, особено от български купувачи. Очакваме тази тенденция да се задържи“, казват още експертите. 

Източник: www.investitor.bg« Назад към всички новини