Купувачите на първи имот вече са на пазара


| Видяна 299


Купувачите на първи имот вече са на пазара


Огромна група от купувачи, които отлагаха покупката на своя първи имот, очаквайки криза, вече са на пазара и увеличават потока от купувачи и огледи. Tова компенсира очакванията за намаляване на цените. Но точно заради тези очаквания продавачите, които не са притиснати, решиха да излязат от пазара. Хората, на които не им се налага да продават, не го правят и чакат по-добри времена. Потокът от купувачи не е намалял, напротив - даже се е увеличил. През последните три седмици се сключват доста сделки. Прогнозите вероятно ще са мрачни още половин година. Следователно сега е удачен момент за преговори за жилищен имот.

 

От друга страна, при търговските имоти нещата са доста по-логично свързани с икономическата обстановка. Всички магазини например са празни. Сега техните цени няма как да са същите. Всеки, който може да прави бизнес дистанционно, без наем, го прави. Наемодателите още не са се ориентирали – от шест до девет месеца ще им трябват, за да намалят очакванията си за цените.Сега е време да се планират покупки. 

 

Що се отнася до хората, които изплащат ипотеки и си разсрочват кредитите в момента, специалистите смятат, че не е оправдано да се очаква, че след 2-3 месеца тези заеми ще станат предсрочно изискуеми и на пазара ще има много ипотекирани имоти. Условията на извънредна обстановка и епидемия се отразяват най-зле на краткосрочните жилищни наеми. Вирусът удари най-зле първо тях и те се преместиха на пазара на дългосрочни наеми. 

 

За разлика от времето на карантината, когато огледите бяха намалели с 85%, през последните три седмици отново има засилена активност на имотния пазар. Увеличи се интересът към 3D и виртуалните огледи, както от продавачи, така и от купувачи. 

 

Около 35% от кандидат купувачите търсят къщи извън градовете.

 

След септември ще има засилено търсене на имоти, свързано със започването на учебната година това се случва вече 15 години. След март догодина цените на жилищата ще започнат да растат.

 

                                                                                                                                         Източник: investor.bg
 « Назад към всички новини