Ковидкризата увеличи търсенето на по-големи жилища у нас


| Видяна 193


Ковидкризата увеличи търсенето на по-големи жилища у нас


Коронавирусната криза е засилила търсенето на жилища с по-голяма площ и къщи с дворове у нас. През последното тримесечие на 2020 г. закупените тристайни апартаменти в София са повече от двустайните, а четиристайните жилища имат дял от 11%. За сравнение, през 2019 г. 60 на сто от закупените жилища са били двустайни, а 37% - тристайни, докато четиристайните почти не са присъствали в търсенето на купувачите. 

 

На пазара дойде търсене на апартаменти, които не бяха типични до момента – с три спални, заради нуждата от още една стая в резултат на работата от вкъщи, породена от пандемията. Търсенето на по-голяма жилищна площ е тенденция на пазара у нас през последните няколко години, а коронавирусът само е ускорил процесите.

 

Увеличават се запитванията за партерни апартаменти в затворени комплекси в града или близките райони, докато в предишни години партерните имоти и тези на последните етажи са били изключени от критериите на средностатистическите купувачи. През 2020 г. броят на сделките с партерни апартаменти е нараснал с 20% на годишна база.

 

Миналата година селските къщи са се превърнали в хит, като купувачите са се ориентирали към имоти с по-малка нужда от довършителни работи и по-голяма готовност за директно ползване. През последното седеммесечие на 2020 г. се  отчитат повече запитвания за селски къщи, като ръстът спрямо края на 2019 г. е около пет пъти. Купуват се готови за ползване къщи, които са ремонтирани или са ново строителство, а хората заделят по-голям бюджет за покупка на подобни имоти.  

 

Засилено е търсенето и на парцели за строителство с директен достъп до път и изградена инфраструктура, които позволяват проектите да бъдат задействани възможно най-скоро. 

 

Наемният пазар на жилища е пострадал по-тежко от коронавирусната криза, отколкото този на покупко-продажби, като през второто полугодие на 2020 г. наемите на едностайни апартаменти са намалели със 7%, а тези на двустайните и на тристайните жилища са отбелязали спад от съответно 6% и 12%. Наемателите са се пренасочили от по-големи към по-малки жилища или изцяло са освободили апартаменти, тъй като много хора, работещи в големите градове, са се върнали по родните си места благодарение на възможността да работат от вкъщи и това е довело до ръст на предлагането. Наемите са достигнали дъното си през миналата година и тази година спадът ще бъде преустановен, според експертите.

 

Ваканционните имоти също са били засегнати от коронавирусната криза, тъй като през предходни години половината от търсенето на имоти в курорти като Слънчев бряг и Банско е идвало от чужденци, които през 2020 г. бяха ограничени да пътуват.

 

В началото на 2021 г. търсенето на жилища е активно с повече сделки в сравнение с началото на 2020 г.  Миналата година не се оправдаха очакванията за спад на цените, те регистрираха ръст между 2% и 5% в големите градове. Сделките намаляха, но това се дължи основно на пролетното затваряне, когато спадът беше с 20%, а през останалите месеци пазарът навакса изоставането си.  Срокът на реализация на градски имоти е между три и четири месеца, а отстъпките от офертните цени са незначителни, сочат наблюденията. При ваканционните имоти продавачите са по-склонни да приемат по-големи корекции на цените до 10%.

 

                                                                                                                                   Източник: Investor.bg


 « Назад към всички новини