Как се отразява ситуацията с коронавируса на пазара на недвижими имоти?


| Видяна 126


Как се отразява ситуацията с коронавируса на пазара на недвижими имоти?


Безпрецедентната ситуация в страната провокира съвсем логично въпросите "Ще се отрази ли и по какъв начин на пазара на недвижими имоти? Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?" С тези въпроси потърсихме едни от водещите експерти в бранша от цялата страна:

 

Александър Василев, Insidemaps Bulgaria

Смятам, че моментът е подходящ да погледнем към новите технологии, които ни позволяват да не се излагаме на риск от заболявания и въпреки това да сме активни на пазара за недвижими имоти. Технологлията с 3D виртуални огледи при високо качество на детайла, е отдавна наложена на международните пазари и е крайно време да стане масова и в България. Моята прогноза е, че за съжаление точно тежко изпитание като коронавирусът, а не необходимостта от спестяване на време и пари, ще направи технологиите за витруални огледи по-популярни на пазара за недвижими имоти.

 

Майя Катанска, Катани Инженеринг - София

Как ще се отрази на пазара за имоти този стряскащ всички ни Корона вирус ? Трудно е да предвидим последиците. Вероятно застой - възможно дългосрочен. Всички браншове, включително и фирмите за имоти, се налага да работят при нетипични условия, да бъдат гъвкави, инициативни, да преустроят и дигитализират дейността си. Пазарът на имоти през годините е минавал през кризи, имало е приливи и отливи, сменяли са се надежди и разочарования. Но винаги е оцелявал. Ще оцелее и сега. Имоти има и ще има. Важното в този момент е да ни води презумцията , че трябва да оцелеем лично и професионално, че трябва да подходим отговорно към здравето на всички - клиенти, партньори, колеги. Сега ще имаме време да свършим неща, които сме отлагали, да помислим за нова организация на труда ни, възползвайки се от всички възможности на новите технологии, съвременни технически средства и комуникации.

В оптимизацията на бъдещите ни действия, експедитивност и отговорност е заложено и нашето бъдеще. Ако бъдем единни и колегиални, ако споделяме идеи и добри практики, ако разширяваме обема на своите знания и компетентности, ще съхраним доверието на нашите клиенти и ще отворим нови хоризонти пред пазара за имоти. Трябва ни търпение и вяра.

 

Мартин Кателиев, Матекс имоти - Варна

Според специалистите в Матекс е прекалено рано да се правят категорични изводи за влиянието на епидемията върху пазара на имоти в страната и в град Варна в дългосрочен план, но в краткосрочен план можем да отчетем следното:
Хората са предпазливи от гледна точка на здравето си. Има частни случаи, които остават резервирани към огледи и контакти на този етап, в повечето случаи са семейства с малки деца. Това засега не се отразява негативно върху намеренията за инвестиция в имоти.
Имотът остава единствената „крепост“ за спестяванията на хората, тъй като виждаме, какво се случва на фондовите пазари. Въпреки епидемията, цените на имотите остават сравнително стабилни. Очакваме задържане на ценовите равнища през годината.

Рано е да правим генерални заключения за перспективите на пазара на имоти. Възможно е част от клиентите, които в момента са дистанцирани, да възобновят търсенето в кратък период след утихване на епидемията. Считаме, че пазарът ще регистрира положителна промяна в търсенето и предлагането на имоти, тъй като изчакващите ще се активизират до няколко месеца.

Прогнозираме, че ще има колебания в търсенето на ваканционни имоти, тъй като реализацията им е свързана предимно с чуждестранни инвестиции, които отчитат известен спад.

Като цяло, имотният пазар във Варна е стабилен и спокоен и не се усеща напрежение.

 

Ангел Иванов, Андромеда - Плевен

За момента се наблюдава нормална активност, започнати сделки се довършват, сключват се нови договори, кандидатства се за кредит и т.н. Търсенето за наеми е нормално за този период на годината и за региона, засега малкото по-големи инвестиционни намерения също остават и не се променят намеренията за по дългосрочни инвестиции.

Очаквам да остане интереса към инвестиране основно в жилищния сегмент, както и досега, жилищата се закупуват основно с цел лично ползване или доходност от наеми или просто да се инвестират свободни парични средства поради сигурността която имотите дават като инвестиционен инструмент. В гр.Плевен доходността от имоти достига нива от 8-9 %, като средно е около 5 - 6 % при сегашните нива на цените на масовото жилище. Има наличие на доста чуждестранни студенти и работници, наши работници в стабилни предприятия, които са основния двигател на по - високите наеми.

Нормалните нива на цените на имоти и тяхната доходност също предполагат стабилен пазар.

В следващите няколко седмици с оглед на спазване на изискванията на кризисното положение може да има спад в личните срещи или тяхното провеждане при завишени хигиенни изисквания, но пазара на имоти е сегмент, в който предмета не боледува, не се разваля и изобщо не се уврежда, даже напротив задържа стойността си стабилна през годините с оглед на икономическата обстановка (възходи и спадове) и е един от най-стабилните активи в който може да се инвестира.

Може би ще има краткосрочни колебания и леко отлагане до нормализиране на стопанските отношения и преодоляването на първоначалния шок и неяснота около заразата, но при взетите мерки и опит от другите страни би могло да се подредят нещата, като се минимизират засегнатите икономически. Като всеки вирус и всяка криза не се очаква да продължи дълъг период и трудно би се отразила в дългосрочен план, какъвто е пазара на имоти.

Нереалистични ще са очакванията за спадове в цени, поне всички икономически предпоставки за развит имотен пазар все още са налице, ниските банкови лихви, дори облекчения от страна на държавата и европейския съюз биха се отразили положително през периода на тази криза. Ако наистина положението стане по сериозно, може би ще имаме краткосрочен труден период и най - вероятно бързо възстановяване, като повечето незасегнати икономически участници биха реализирали тези свои инвестиционни намерения без оглед на здравната обстановка, така или иначе тя трябва и ще се преодолее в близките седмици или няколко месеца, което е повече от ясно!

 

Снежана Стойчева, мениджър на imoti.net

Кризите подлагат на изпитание не само здравето на човек, но и развитието на всеки бизнес. Чрез тях може да се стигне до задържане или спад в ръст на сделки и цени.

Кризите могат да провокират използването на алтернативни начини на работа, а днес това са възможностите на технологичните постижения на нашето време. При пазара на имоти участниците все още са доста консервативни. При рекламирането на имоти те не предоставят цялата информация. Основно се разчита на директен контакт и много огледи, при които страните да си уточнят изискванията и да си въздействат. Все още сме доста далеч от онлайн сделки при имотите. Като случай от фантастичен филм звучи закупуването на имот в Канада от клиент в Русия, но е факт от миналата година. Българка – брокер в САЩ споделя, че има няколко успешни сделки за продажба на имоти, при които не се е срещала с купувачите, защото са реализирани онлайн, макар да са за милиони долари.

Живеем в 21 век и технологиите бързо променят живота ни. Преди 6-7 години имаше банки, които отказваха електронното банкиране, а днес го предпочитат. Може ли бизнесът с имоти да изполва повече технологиите, за да понесе по-малко загуби днес? Със сигурност – да. Компаниите, които презентират детайлно имотите си чрез качествени снимки, виртуални огледи, 3D модели, скици, street view и проучват добре изискванията на своите клиенти, в момента не срещат проблеми и реализират сделки.

Може би тази криза ще наложи използването на онлайн комуникациите, VR технологиите, електронните проверки в Имотния регистър, онлайн разплащанията и т.н. все неща от технолологичните облекчения на настоящето.

 

                                                                                                                                            Източник: imoti.net « Назад към всички новини