Как ковид-19 удари пазара на имоти в България


| Видяна 121


Как ковид-19 удари пазара на имоти в България


Кризата, свързана с епидемията от коронавируса и наложените ограничителни мерки, се е отразила и на пазара на недвижими имоти. Данните за полугодието показват, че има намаление на обема от сделки в цялата страна, което по официални данни е около 18%. 

 

За София спадът на обема от сделки е 13 %, в Пловдив е 15 %, в Бургас е 19 %. Най-нисък от големите градове е спадът във Варна - със само 7 %. А иначе най-ниският спад изобщо в страната е в Кюстендил. 

 

35% ръст на цените на имоти у нас

Има градове и с 27-28 % спад на обема от сделки за полугодието, което е доста сериозно число.

 

Що се отнася до Черноморието, данните от общините също показват спад за първото полугодие спрямо същото на 2019 година. Например в Община Несебър - основен пазар по Черноморието, спадът на сделките е 37%, 22% е в Каварна, в Поморие, също един основен пазар, е 10%. 

 

Кризата се отразява сериозно на нашия пазар. Трябва да кажем, че и строителството намалява. Тоест, предприемачите също се съобразяват с тази обстановка и спират някои от обектите, други продължават да строят, но при всички положения има натиск на пазара от страна на новото строителство, което в последните години беше доста активно в София, Варна, Бургас и Пловдив. Данните за започнатото ново строителство за първото полугодие отчитат намаляване на обема, което означава, че все пак това води до някакво равновесие на пазара, на цените. 

 

Жилищата поскъпват, а много са необитаеми

При ипотеките също се наблюдава сериозен спад от около 17% за страната. В София свиването на ипотечното кредитиране е само с 8%.

Все пак обемът от сделки на пазара на недвижими имоти остава сериозен. 

 

                                                                                                                                   Източник: vesti.bg
 « Назад към всички новини