Каква е средната цена на жилищата в столицата в момента


| Видяна 170


Каква е средната цена на жилищата в столицата в момента


Динамичен пазар с голям обем сделки и затихване на големите ръстове в цените – такава картина на имотния пазар за 2023 година в България очерта в интервю за Радио Благоевград  изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

 

„Визирам 2022 година, когато цените нарастваха с 20-30%. През миналата година този ръст затихна и вече влиза в рамките на 6% до 10% в големите градове“, посочва експертът.

 

Тя отбеляза, че това е много високо ниво в сравнение с тенденциите в Европа, където дори в някои страни отбелязаха и спад на цените. Според специалистът,  голямата разлика се дължи на това, че в България лихвените проценти по жилищните кредити не нараснаха и не нарастват все още за разлика от Западна Европа и много страни по света. Според последните данни на Евростат за цените на имотите за 2023 в Европейския съюз, България е в абсолютния топ по възход на цените - трета позиция след Хърватия и Полша.

 

В момента средната цена на жилищата в столицата е около 1600 евро на квадратен метър, което прави пазара балансиран и с много добра достъпност.

 

„В Благоевград в последните 2-3 години ръстът на цените се забави. Благоевград беше един от най-скъпите областни градове след големите 6, но сега той е изпреварен от Враца, Плевен, Разград, Търговище, Шумен“, отбеляза мениджърът на агенцията и напомни, че имотният пазар е огледало на икономиката, икономическите процеси много бързо и пряко се пренасят в него. Тя обяви, че са насочили усилия към „събуждане“ на жилищния пазар в Югозапада.
 

„Смятам, че ще видим един по-спокоен и по-балансиран пазар през 2024 година“, прогнозира експертът и посочи, че „ключово ще бъде развитието на въпроса с приемането ни в Шенген и най-вече в еврозоната“.

 

Източник: Pariteni« Назад към всички новини