До 15 април граждани могат да пращат идеи за санкции срещу не изрядни съседи


| Видяна 140


До 15 април граждани могат да пращат идеи за санкции срещу не изрядни съседи


До 15 април 2019 г. граждани могат да подават предложения за промени в Закона за етажната собственост, като целта е да се затегнат санкциите за неизрядни съседи. Това стана ясно от коментар на Гергана Благиева, директор на дирекция „Жилищна политика” в регионалното министерство, пред bTV.

Промените трябва да подобрят поддръжката на сградите и да засилят контрола върху професионалните домоуправители, стана ясно от думите на експерта.

Голяма част от предложенията са свързани със санкции за неизрядните собственици и регистрацията на етажната собственост в общинските администрации, допълни експертът, цитирана от пресцентъра на Министерството.

Има предложения неплатените такси за поддръжка да се подават към общината, която да ги събира заедно с местните данъци.

В момента собствениците на имоти имат повече права, отколкото задължения и е трудно налагането на санкция към собственик, който не изпълнява решенията на общото събрание и не плаща дължимите такси. Затова се предлага завишаване на задълженията и увеличаване правата на общото събрание за санкции. Трябва да се полага необходимата грижа и към общите части, които са дял от всяко жилище, разясни Благиева.

Има предложения да отпаднат таксите за асансьор за живеещите на първи и втори етаж, но това не е добро решение, обясни тя. По тази логика, живеещите на първия етаж трябва да бъдат изключени от поддръжката на покрива, но той е обща част и средствата за него се дължат от всички в блока. 

Източник: www.investitor.bg« Назад към всички новини