България се изкачва в световна класация за цените на жилищата


| Видяна 76


България се изкачва в световна класация за цените на жилищата


През първото тримесечие на тази година България се изкачва с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата, като заема 18-о място сред 56 страни с годишен ръст от 6,2%. В края на миналата година страната ни заемаше 23-о място в същия индекс. Използвани са  данните от четвъртото тримесечие на миналата година. 

 

На шестмесечна основа цените на жилищата в България са нараснали с 2,9%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година увеличението е с 1,5%.

Данните в доклада се отнасят за периода до 31 март, когато коронавирусът беше достигнал връхната си точка в части от Азия, но все още не беше засегнал големи части от Европа, Северна и Южна Америка.

 

Турция оглавява индекса на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15% през първото тримесечие, но Knight Frank отбелязва, че в реални изражения, когато цените бъдат съобразени с инфлацията, повишението е от едва 6%.

 

Още шест страни постигат двуцифрен ръст на цените на жилищата между януари и март – Нова Зеландия (14,5%), Литва (13,8%), Украйна (11,9%), Люксембург (11,1%), Португалия (10,3%) и Хърватия (10%). В десетката на най-бързо растящите жилищни пазари в света през първото тримесечие попадат още Латвия, Чехия и Австралия с годишен ръст на цените на жилищата от съответно 9,4%, 8,9% и 8,6%.

 

Изненадващо от 56-те страни и територии, включени в индекса, само една е регистрирала спад на цените на жилищата на годишна основа – Финландия (-1,2%). От началото на индекса през 2008 г. това е най-високия процент (98%) от страните, регистриращи положителен ценови растеж на годишна база, пише консултантската компания.
Сравнението спрямо последното тримесечие на 2019 г. обаче дава различна картина – 13 страни и територии са регистрирали спад на цените през първото тримесечие, от които девет са европейски пазари – Финландия, Испания, Италия, Швейцария, Великобритания, Белгия, остров Джърси, Словения и Унгария.

 

Очаква се пандемията от коронавирус да засегне обемите от продажби по-силно, отколкото цените, но вероятно едва през второто или третото тримесечие на тази година ще станат ясни истинските последици за цените. Малко е вероятно продавачите да понижат значително офертните цени предвид ниските лихви и въвеждането на ипотечни ваканции в повечето развити икономики, които ще помогнат за предотвратяване на повсеместни продажби на занижени цени. 

 

Нова Зеландия, която преди една година заемаше едва 27-о място в класацията, сега се изкачва на втора позиция благодарение на ниските лихви и силното търсене, които са тласнали нагоре цените през март. Но публикувани данни за продажбите през април показват, че обемът им в страната е намалял със 79% на месечна основа – от 6082 на 1305, въпреки че цените са останали стабилни.

 

В Китай, където случаите на коронавирус достигнаха връх през февруари, годишният ръст на цените се е забавил от 6,8% в края на 2019 г. до 5,4% през първото тримесечие на тази година. За сметка на това в Австралия повишението на цените се е ускорило до 8,6% спрямо 5,3% в края на миналата година. Във Великобритания годишният ръст на цените леко се е забавил, а в САЩ и Канада се е ускорил незначително. Канадската централна банка обаче предупреди, че това вероятно ще е последният годишен ръст на цените на жилищата преди въздействието на коронавируса да се усети в резултатите през второто тримесечие.

 

                                                                                                                                       Източник: investor.bg« Назад към всички новини