Брокери си признаха има ли балон на имотния пазар у нас


| Видяна 112


Брокери си признаха има ли балон на имотния пазар у нас


На пазара на жилищни имоти в България няма балон. Това категорично заяви Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria, предаде Булнюз. „Действително имаше много голям ръст на строителството у нас през тази година“, отбеляза Стойчева и изрази очаквания през 2019 г. този ръст дори да е по-сериозен от настоящия. Като причина за това тя посочи фактът, че само по около половината от издадените през 2018 г. разрешителни строежът вече е започнал.

„Трябва да се уточни, че вече в продължение на 4 години България е в икономически възход. Все още обаче не сме достигнали минимума на безработица, все още не са усвоени и големите средства от Европейския съюз. Всичко това очертава продължаващ ръст и при строителството, и на пазара на бизнес имоти“, посочи тя. Стойчева заяви още, че 2018 г. е първата след предкризисната 2008, в която има ръст на цените във всички населени места у нас и на всички видове имоти. „Вероятно следващата година няма да се окаже по-лоша от настоящата“, изрази мнение тя.

Профилът на купувача Стойчева очерта като основно млад човек, информиран, който не купува на всяка цена. Според нея отпускането на кредит, който на 100% покрива цената на дадено жилище, е твърде рисково. Купуването на имот „на зелено“ тя определи като добър вариант, тъй като така имотът със сигурност има по-ниска цена. „Проблемът в този случай основно е, че потребителите често не познават добре инвеститора и строителя на проекта, на който залагат“, завърши Снежана Стойчева.

  Източник: www.petel.bg« Назад към всички новини