Банките свалиха лихвите по депозитите


| Видяна 115


Банките свалиха лихвите по депозитите


Лихвата по депозитите в някои банки стигна 0,00 %. Фирмените спестявания вече се таксуват с отрицателни стойности. Тоест не можем да разчитаме, че лихвата ще натрупва пари над спестяванията ни. Често заради банковите такси накрая се оказва, че депозитът ни е намалял. 

 

Финансисти обясняват, че може да сме на загуба и ĸoгaтo лиxвaтa e пo-ниcĸa oт гoдишнaтa инфлaция. В същото време на другия полюс, при заемите:

– средната лихва по левовите кредити за домакинствата към юли тази година е 7.98% при потребителските и 2.89 на сто за жилищните. По данни на БНБ cпecтявaниятa нa бългapитe в бaнĸитe ca 59 млрд. и 31 млн. лв. Въпpeĸи ĸpизaтa сумата пpoдължaвa дa pacте, но c мнoгo пo-бaвни тeмпoвe.

 

Трябва ли да плащаш, за да си държиш парите в банката? Този въпрос си задават потребителите, след като на банковия пазар се наблюдават нулеви лихви по депозитите на домакинствата.

Нови правила за безлихвени кредити за хора без работа заради COVID-19. Експертите не определят тенденцията за притеснителна. Лихвите по депозитите не са претърпели кой знае каква промяна. Те от доста време са близки до нулата. По-големите банки в страната разполагат с доста големи обеми ликвидност. Този ресурс не им е нужен.

 

Специалистите обясняват поведението на банките у нас със случващото се на европейския банков пазар. Фактор лихвите по депозити да са толкова ниски също е политика на ЕЦБ, която се води доста години. Нулевите лихви по депозитите пораждат и въпроси дали инвестицията в недвижим имот не е по-доходоносно решение. И макар хората да недоволстват от лихви по депозити, те рядко търсят алтернатива за средствата си. За българина най-важно е парите му да са на сигурно място. Това, че депозитите в банките са гарантирани до 100 000 евро, дава това спокойствие. 

 

Очакванията са запазване на тези нива на лихви. Депозитите на хората надхвърлиха 57,5 млрд. Когато в банките има много голям ресурс, за тях това е разход и за това лихвите по депозитите ще останат в следващите няколко години 0.  На фона на нулевата доходност от спестяванията, лихвите по кредитите не търпят сериозни промени и запазват стабилни нива.

 

                                                                                                                                         Източник: vesti.bg« Назад към всички новини